Kuvailutulkkaussanasto tutuksi

Lähikuvassa harmaanruskea vesilinnun höyhen lepää rosoisella rantakalliolla. Kuva on tarkennettu etualan hentoon höyheneen. Taustalla, höyhenen takana, kallio sumenee siniharmaaksi epätarkaksi alueeksi.

Mitä on live-kuvailutulkkaus? Entä mitä tekee kuvailutulkkauskonsultti? Tämä sanasto avaa kuvailutulkkausalan käsitteitä. Pistä kysymyksiä kommentteihin niin päivitän listaa!

Kuvailu

Kuvailu on sanallista informaatiota.

Kuvailutulkkaus

Kuvailutulkkaus on visuaalisen tiedon tulkkaamista eli sanallistamista näkövammaiselle tai heikkonäköiselle henkilölle.

Kuvailutulkki

Kuvailutulkki on koulutettu kuvailutulkkauksen ammattilainen. Koulutettu kuvailutulkki osaa huomioida tulkkaustekniset ja eettiset kysymykset työssään sekä soveltaa kuvailutulkkausta eri kohderyhmille. Kuvailutulkki ei ole suojattu ammattinimike eli periaatteessa kuka vain voi tarjota kuvailupalveluja. Varmistathan siis, että tilaat kuvailutulkkausta koulutetulta ja kokeneelta kuvailutulkkauksen ammattilaiselta. Kuvailutulkkeja kouluttaa Suomessa Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry, joka välittää tilaajien yhteydenottoja valikoiduille, aktiivisesti työssä toimiville kokeneille kuvailutulkeille.

kuvailutulkkauskonsultti

Kuvailutulkkauskonsultti on kuvailutulkkauskoulutuksen käynyt näkövammainen asiantuntija, joka toimii kuvailutulkin työparina, kokemusasiantuntijana ja koeyleisönä. Konsultin tehtävä on havaita puutteelliset tai harhaanjohtavat kuvailut ja miettiä yhdessä kuvailutulkin kanssa, kuinka kuvailusta saadaan informatiivinen ja selkeä. Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry suosittaa kuvailutulkkauskonsultin käyttämistä elokuvaprojekteissa. Suositus on luettavissa Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:n verkkosivulta.

Kuvailutulkkauskäsikirjoitus

Kuvailutulkkauskäsikirjoitus on kuvailutulkin laatima teksti, joka sisältää haluttuun kestoon ja muotoon kirjoitetun kuvailutulkkauksen sekä äänitystä tai esitystä varten tarvittavat ohjeet. Kuvailutulkkauskäsikirjoitus on tekijänoikeuksien suojaama teos.

Live-kuvailutulkkaus

Kuvailutulkki esittää ennakkoon laatimansa kuvailutulkkauskäsikirjoituksen livenä eli elävälle yleisölle paikan päällä esimerkiksi museossa tai teatterissa.

simultaanikuvailutulkkaus

Simultaanikuvailutulkkaus syntyy spontaanisti kuvailutulkin, teoksen ja yleisön vuorovaikutuksessa, ympärillä näkyviä ja kuuluvia tapahtumia tarkkaillen. Simultaanikuvailutulkkaus on erittäin vaativaa, sillä kuvailutulkin täytyy samanaikaisesti seurata sekä esitystä että muistiinpanoja, analysoida näkemänsä ja luoda salamannopeasti sille sanallisia vastineita – vieläpä niin että tulke osuisi hiljaisiin hetkiin puheen tai laulun väleihin. Tämä vaatiikin kuvailutulkilta erityisen huolellisia ennakkovalmisteluja ja intensiivistä keskittymistä.

MovieReading

Maksuttomalla MovieReading-mobiilisovelluksella voi kuunnella elokuvien kuvailutulkkausta elokuvateatterissa. Sovellus ajoittaa äänitteeksi tallennetun kuvailutulkkauksen automaattisesti elokuvan ääniraidan mukaan. Käyttäjä kuuntelee kuvailutulkkausta kuulokkeiden kautta omalta mobiililaitteeltaan.

AD

Audio description eli kuvailutulkkaus. Digitaalisilla alustoilla kuten esimerkiksi digitelevision saavutettavuusvalikossa kuvailutulkkaus voi olla merkitty tunnuksella “AD”.

SS

Spoken subtitles eli äänen luettu tekstitys. Vieraskielisiä elokuvia kuvailutulkatessa näkövammaiselle yleisölle luetaan myös suomenkielinen tekstitys.

Sanakartta

Sanallinen kuvaus jonkin kohteen sijainnista ja ympäristöstä sekä sinne johtavasta reitistä. Sanakartta jaetaan käyttäjille pistekirjoituksena, äänitteenä tai tekstitiedostona. Sanakartan avulla näkövammainen henkilö voi tutustua kohteeseen ennakkoon, löytää paikalle ja liikkua kohteessa turvallisesti.

Alt-teksti

Alt-teksti eli vaihtoehtoinen teksti on kuvan tekstivastine, jonka avulla verkkopalvelun kuvallisesta sisällöstä tehdään saavutettavaa näkövammaisille käyttäjille. Hyvä alt-teksti kuvailee lyhyesti ja selkeästi mitä kuvassa on. Kuvituskuvalla on aina jokin merkitys ja viestinnällinen tarkoitus. Alt-tekstiä laadittaessa olisikin hyvä miettiä mitä kuvalla halutaan kertoa juuri tässä asiayhteydessä.