Mitä on kuvailutulkkaus?

 
 

Kuvailutulkkaus muuttaa sanoiksi kuvallista tietoa, jota näkövammainen ihminen ei pysty näkemään. Kuvailutulkkauksen ansiosta näkövammainen ihminen pääsee yhdenvertaisena osalliseksi visuaalisesta kulttuurista ja tiedosta. Saavutettava kokemus hyödyttää myös heikkonäköisiä ja näkeviä ihmisiä, sillä kuvailutulkkaus auttaa hahmottamaan kuvia ja kiinnittämään huomion kuvan tai taideteoksen ymmärtämisen kannalta olennaiseen tietoon.

Kuvailutulkin asiantuntemus näkövammaisen yleisön tarpeista ja perehtyneisyys kuvailutulkattavan sisällön aihepiiriin ovat edellytyksiä onnistuneelle kuvailutulkkaukselle. Koulutettu kuvailutulkki kunnioittaa tulkattavaa lähdeteosta ja sen tekijää, ja ymmärtää vastuunsa sanavalintoja tehdessään.

 

 

Luonnon kuvailutulkkaus

Kuvailutulkkaus täydentää näkövammaisen luontoretkeilijän omia aistihavaintoja ja turvaa liikkumista. Lue kuinka Kurjenrahkan kansallispuisto hyödynsi kuvailutulkkausta esteettömiä palveluita uudistaessaan.

Näyttelyn kuvataulussa kurjet nousevat siivilleen usvan keskellä. Vieressä seinällä on pistekirjoitusta ja QR-koodi.

Osa Kurjenpesän luontotuvan näyttelyn valokuvista ja veistoksista on kuvailutulkattu.

Kuvataiteen kuvailutulkkaus

Kuvailutulkkaus yhdistettynä opastukseen ja teoksen tunnusteluun tarjoaa näkövammaiselle näyttelyvieraalle kokonaisvaltaisen taide-elämyksen. Lue Kiasman kuvailutulkatusta opastuksesta.

Berlinde De Bruyckeren teos Nimetön on yksi Kiasman Kuin kotonaan -näyttelyn teoksista.



 

Hei!

Olen Carita Lehtniemi, helsinkiläinen kuvailutulkki ja visuaalisen viestinnän suunnittelija. Ystäväni kuvailevat minua sanoilla kuulas, terävä ja utelias. Minulla on taide-, viestintä- ja kuvailutulkkausalan koulutus. Kuvailutulkin ammatissa olen toiminut vuodesta 2010 lähtien. Työskentelen Journalistiliiton Mediakunta osuuskunnassa ja olen Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton jäsen.