Saara Cantell: Onnelin ja Annelin talvi

Onnelin ja Annelin talvi on ensimmäinen lastenelokuva , joka on kuvailutulkattu elokuvateatterilevitykseen Suomessa. Kuvassa Onneli (Aava Merikanto) ja Anneli (Lilja Lehto) istuvat maassa polvillaan ja katsovat ihmeissään pikkuruista herra Vaaksanheimoa (Joonas Saartamo). Kuva: Zodiak Finland Oy

Onnelin ja Annelin talvi on ensimmäinen lastenelokuva, joka on kuvailutulkattu elokuvateatterilevitykseen Suomessa. Kuvassa Onneli (Aava Merikanto) ja Anneli (Lilja Lehto) istuvat maassa polvillaan ja katsovat ihmeissään pikkuruista herra Vaaksanheimoa (Joonas Saartamo). Kuva: Zodiak Finland Oy

 
 

Elokuvan kuvailukäsikirjoitus ja äänitys MovieReading-sovellusta ja DVD:tä varten, ensi-ilta 9.10.2015.

Työryhmä: kuvailutulkit Anu Aaltonen ja Carita Lehtniemi, kuvailukonsultti Heikki Ekola.

Ohjaaja: Saara Cantell Tuotantoyhtiö: Zodiak Finland Oy Elokuvan verkkosivu: onnelijaanneli.fi Elokuva perustuu Marjatta Kurenniemen kirjaan.

Sadunomainen ja kiehtova lastenelokuva oli täynnä hauskoja erikoistehosteita ja trikkikuvia. Aloitimme kuvailutulkkauksen kirjoittamisen vielä varsin keskeneräisellä filmikopiolla. Eräässä kohtauksessa kuvaan oli lisätty minikokoinen mies, mutta trikistä puuttui vielä ympäristö ja hahmo näytti leijuvan ilmassa. Yritimme arvailla minkä päällä hahmo mahdollisesti seisoo ja miten kuvaa tullaan täydentämään. Lopulta sillä ei ollutkaan väliä – kohtaus oli niin tiukkaan leikattu, ettemme ehtineet kuvailla kuin oleelliset tapahtumat parilla sanalla.

“Kerrotaan minkävärisiä kuppeja laitetaan pöytään, kuka hiipii huoneeseen ja millainen ilme Onnelilla on. Elokuvan äänimaailma ja näyttelijöiden puhe muodostavat kuvailutulkkauksen kanssa voimakkaita mielikuvia. (…) Jos laittaa silmät kiinni ja kuuntelee, niin yllättävän suuren osan tapahtumista ymmärtää ihan samalla tavalla, miten ne filmilläkin näkyvät. (…) Kuvailutulkkaukset tehneet Anu Aaltonen, Carita Lehtniemi ja Heikki Ekola ovat nähneet vaivaa. Ääniraita on rikas ja mukaansa tempaava.”
— Mark Autio, Helsingin Sanomat 9.10.2015
”Onnelin ja Annelin talvi  -elokuva on ensimmäinen lastenelokuva Suomessa, johon on elokuvateatterissa mahdollista saada kuvailutulkkaus. (…) – Komisario Palmu -elokuvaa näkövammaisten oli vielä helppo seurata, mutta nykyisin kuvallinen ilmaisu vie tarinaa elokuvissa eteenpäin, kulttuurisihteeri Tanja Rantalainen Näkövammaisten Kulttuuripalveluista kertoo.”
— Maria Blomberg, YLE 9.10.2015
”– Heikki tuo esiin hyviä näkökohtia, joita emme Anun kanssa näkevinä välttämättä osaa ottaa huomioon. Keskustelemme vaikka jostain yksittäisestä sanavalinnasta, jolla saisimme aikaan kaikkein kuvailevimman lauseen. (…) Ennen Onnelin ja Annelin kuvailukäsikirjoituksen laatimista Anu ja Carita lukivat Marjatta Kurenniemen samannimisen kirjan. – On hyvä tietää nimiä ja kirjailijan käyttämiä sanamuotoja. Näin voimme tukeutua kirjaan lähteenä elokuvan ja käsikirjoituksen lisäksi.”
— Marianne Tenhami, Kajastus-lehti 4/2015