Kuvataide

Yayoi Kusaman installaation  "Elämän hymni" sisällä hahmotuskyky hämärtyy. Pimeä peilihuone vaikuttaa yhtä aikaa ahtaalta ja äärettömän avaralta. Kaikki pinnat ovat peilaavia ja katosta roikkuu suuria, pallomaisia paperivalaisimia, joiden sisällä hehkuu erivärisiä valoja. Lisätietoa projektista ja teoksen kuvailutulkkaus alla.

Yayoi Kusaman installaation "Elämän hymni" sisällä hahmotuskyky hämärtyy. Pimeä peilihuone vaikuttaa yhtä aikaa ahtaalta ja äärettömän avaralta. Kaikki pinnat ovat peilaavia ja katosta roikkuu suuria, pallomaisia paperivalaisimia, joiden sisällä hehkuu erivärisiä valoja. Lisätietoa projektista ja teoksen kuvailutulkkaus alla.

 
 

Yayoi Kusama: Elämän hymni

Installaatioteoksen kuvailukäsikirjoitus ja äänitys radio-ohjelmaa varten. Helsingin taidemuseo HAM ja YLE Radio Kultakuume 2016.

Kusaman äärettömyyshuone oli haastava aihe kuvailutulkkaukselle. Kuinka ihmeessä peilikuvien luomaa näköharhaa ja tilan illuusiota voisi kuvailla ymmärrettävästi syntymäsokealle, joka ei ole ehkä koskaan nähnyt peiliä? Kaiken lisäksi näkymä muutti jatkuvasti muotoaan, kun katsetta käänsi. Videoin teosta ja havainnoin teoksen synnyttämiä reaktioita muissa näyttelyvieraissa. Yritin jäsennellä näkemääni sen mukaan mikä tilassa on todellinen fyysinen esine, mikä sen peilikuva ja minkä vaikutelman illuusion kokeminen saa aikaan katsojassa. Radio-ohjelman äänitys toteutettiin teoksen sisällä, jolloin tilan akustiikka ja kuvailutulkin liikkuminen tilassa toi kokemuksen niin lähelle autenttista museovierailua kuin suinkin mahdollista.

Kuuntele teoksen kuvailutulkkaus tästä:

Jos haluat kuunnella YLE Radio Kultakuumeen koko ohjelman, se löytyy seuraavasta linkistä. Juttu Kusaman näyttelystä alkaa kohdasta 36:10. http://areena.yle.fi/1-3731676?autoplay=true.


Taiteilija Kimmo Ylösen teos ”Metsäpohjan arkekologiaa”. Linkki teoksen kuvailutulkkaukseen löytyy tekstistä alla. Kuva: Hanna Kaisa Vainio.

Taiteilija Kimmo Ylösen teos ”Metsäpohjan arkekologiaa”. Linkki teoksen kuvailutulkkaukseen löytyy tekstistä alla. Kuva: Hanna Kaisa Vainio.

Mustarinda: Polku

Taidenäyttely Mustarindan luontopolun varrella. Näyttelyn taideteosten kuvailutulkkaus toteutettiin äänittenä, joka on kuultavissa Mustarindan nettisivulla. Lue lisää näyttelyn kuvailutulkkauksen toteutuksesta blogistani. Mustarinda 2019.


Jukka Laine: Valopaja

Kuvailutulkkaus valotaiteilija-valaistussuunnittelija Jukka Laineen ohjaamaan valomaalaus- ja varjoasetelmatyöpajaan eli Valopajaan osana Superb! -nykytaidefestivaalia. B-Galleria 2019.


Nykytaiteen museo Kiasman ARS11-näyttelyssä yhdistettiin kuvailutulkkaus museo-opastukseen. Kuvassa ulkoapäin Kiasman sisäänkäynti ja seinälle ripustettu suuri ARS11-mainos. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.

Nykytaiteen museo Kiasman ARS11-näyttelyssä yhdistettiin kuvailutulkkaus museo-opastukseen. Kuvassa ulkoapäin Kiasman sisäänkäynti ja seinälle ripustettu suuri ARS11-mainos. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.

ARS11

Valikoima ARS11-näyttelyn teoksia, kuvailukäsikirjoitus ja live-kuvailtu näyttelyopastus yhdessä museo-oppaan kanssa, Nykytaiteen museo Kiasma 2011.


Erja Tulasalo: Hiljaisuuden saleissa

Veistosnäyttelyn kuvailukäsikirjoitus ja live-kuvailtu näyttelyopastus, Helsingin tuomiokirkon krypta, 2011.

Yleisö sai tunnustella Tulasalon herkkiä keramiikkaveistoksia. Kuvailutulkkauksen tuli siis ohjata katsojaa etsimään teoksesta keskeisiä kohtia, täydentää käsin tehtävää havaintoa ja lisätä siihen uusia tasoja. Kun tutkin teoksia kuvailua laatiessani, erään valkoisen linnaveistoksen tekstuuri ja tornien muoto herätti minussa mielikuvan marengista. Pitkään harkittuani päätin käyttää sanaa kuvailukäsikirjoituksessa, vaikka se olikin hiukan poikkeuksellinen. Kun opastuksessa kuvailin keramiikkalinnaa sanalla ”marenkimainen”, kuulin yleisön joukosta spontaanin, ihastuneen hihkaisun ja tiesin tehneeni oikean ratkaisun.

 
Saamani palaute kuvailutulkkauksen järjestämisestä on ollut ylitsevuotavaisen positiivista (…) Tapasi kuvailla ja olla läsnä oli se juttu mikä teki hetkestä miellyttävän ja selvästi useita myös inspiroivan.
— Erja Tulasalo, kuvataiteilija
”Kuvailutulkkaus oli hyvä. Kun vielä pääsimme koskettelemaan töitä, se vahvisti loistavaa kuvailutulkkausta. (…), kommentoi Kankaanpäästä näyttelyä katsomaan tullut Seija Myllymäki. – Kun näkevänä kuuntelin kuvailutulkkausta, se näytti juuri sellaiselta kuin kuvailtiinkin. Suosikkini oli se marenginvalkoinen, katoksen alla oleva linna (…) lisää Seijan oppaana toiminut Sisko Myllymäki.”
— Marianne Tenhami, Kajastus-lehti 4/2011
 

Kannusta – teetä!

Näkövammaisten Kulttuuripalvelun keramiikkaryhmän teekannu-näyttelyn kuvailutulkkauskäsikirjoitus live-kuvailtua näyttelyopastusta ja verkkojulkaisua varten. Jääkellari-galleria, 2012.


Outi Heiskanen: Alkumeri

Taiteilijan 75-vuotisjuhlanäyttelyn kuvailutulkkauskäsikirjoitus ja live-kuvailtu näyttelyopastus. Didrichsenin taidemuseo 2012.